Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 11:19 - Моята позиция относно високоговорителите на джамиите
Автор: taiss Категория: Други   
Прочетен: 4015 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 25.05.2011 11:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageВ петък на 20.05.2011 г. пред „Баня баши джамия” в гр. София се разиграха срамни сцени, включващи оскверняване на религиозни символи, нещо абсолютно недопустимо в Европа, а и в света, през XXI век. Тръгнаха призиви за забрана на партия „Атака” организирала протеста, на който се разиграха гореспоменатите сцени, нещо също много абсурдно, защото не може да бъде забранена една партия, заради стотина малоумни лумпени. Изходът тук е нашата мила прокуратура този път (най-сетне, ха дано) да си свърши читаво работата, да прегледа записите (които никак не са малко) и да подведе под отговорност виновните лица, а ако сред тези хора има депутати то да поиска да им бъде снет имунитетът от Народното събрание и също да ги подведе под отговорност. Ясно за всички трезво мислещи хора е, че всичко което се случи на 20-ти май е една предизборна изява на Сидеров и компания, целяща вдигане на много рехавия му към момента рейтинг.

Днес гледах „Тази сутрин” по БиТиВи, темата преобладаваше (та чак стана банална) в предаването, започна се с въпроса към зрителите „против ли сте високоговорителите на джамиите”, на който въпрос всички успели да се свържат зрители (включително български мюсюлманин обадил се от Германия) изказаха мнение, че високоговорителите са дразнещи и трябва да се вземат някакви мерки. Разбира се, имаше по-остри мнения, като едното обвързваше въпроса и с турското робство?!? През цялото време водещата Ани Цолова буквално се мъчеше да обърне мнението на зрителите с някакви малоумни въпроси от рода „ами ако мюсюлманите поискат забраната на камбаната, какво ще кажете?”, не успя да промени мнението на нито един от обадилите се и беше много разочарована от това.  След това предаването продължи с дискусия пак по въпроса с участието на не доучилия пишман евро депутат от „Атака” Димитър Стоянов, Алиосман Имамов от ДПС, представители на СДС и БСП, от тази дискусия може да се каже, че нищо не се разбра, тъй като всеки говореше през другия, а водещите безуспешно се опитваха да надвикат участниците. Накрая на дискусията Ани Цолова, която днес явно не беше в кондиция, сътвори поредния бисер, като попита Димитър Стоянов „вие обичате ли мюсюлманите?”, това направо ме разби, простоватия Стоянов, разбира се, не успя да измъдри подходящ отговор, а на мен ми хрумнаха поне 10 тъпи (като въпроса) отговора. Накрая на темата се включи и Той, св. Бойко Борисов, който отговори на „гениалния” (пак зададен от Цолова) въпрос дали се разграничава от действията на „Атака”, разбира се, каза, че осъжда тези действия и това предизвика „новина” за БиТиВи, сякаш министър-председателят можеше да отговори другояче.

След многото написано и казано, реших и аз да се впусна в темата и да си напиша личното, неангажиращо никого, мнение, че да не остана по-назад. Ще се опитам да обясня мнението си, така, че да бъде разбрано и от бавноразвиващ се, за да не бъда заклеймяван после от някой не разбрал.

Няколко пъти ми се е случвало да слушам пеенето на имама по високоговорителите и честно казано не ми се понрави, дори ме подразни. Аз не принадлежа към тази религия, мога да кажа, че към никоя не принадлежа, въпреки, че съм кръстен в православна църква, все пак това си е личен избор и въпрос на разбирания. Малко или много уважавам традиционните религии по света, освен тези имащи за цел да навредят на някого с действията си, или тъй наречените секти.

Първо ми е много странно, че продължава да се сравнява християнската камбана с високоговорителите по джамиите, някой замисли ли се, че камбаната си е традиционен символ на християнството от векове, за разлика от високоговорителите, които са едно нововъведение и по никакъв начин не могат да се нарекат „религиозен символ”. Не искам да бъдат затваряни или разрушавани джамии, това трябва да е ясно, всеки има право на религиозна свобода, когато тя не засяга здравето и живота на другиго, това е едно от висшите права днес, но не съм съгласен да бъда ангажиран религиозно, при положение, че не съм го поискал и то по няколко пъти на ден, а това се случва именно с пеенето на имама по високоговорителя на тъй наречения Езан (призив към молитва). Ако някой иска да чуе молитва или да се помоли, то храмовете са за това, ако аз искам да се помоля ще отида там, не ми се нрави, обаче, да ми се набива в главата при положение, че съм на 50 и повече метра от дадения храм и докато камбаненият звън трае по-малко от минута и то не постоянен шум, а отделен звън (така както звукът от един уличен часовник например), то призивът на имама трае над 5 минути и то почти постоянно пеене. И стига с това, че звукът от високоговорителите трябва да бъде намален, НЕ!, високоговорителите трябва да бъдат премахнати изцяло, а ако все пак имама иска да призове към молитва може да излезе пред джамията и да го направи, но без микрофон, така, както е било например преди 50 години, ето това е и равнопоставеност на религиите, без разни нововъведения. И тук да отбележа, че едно евентуално решение за премахването на високоговорителите (което, според мен, е наложително) от джамиите, по никакъв начин няма да наруши текстове от Корана, както и не би трябвало да разстрои чувствата на мюсюлманите, тъй като, както вече писах по-горе, високоговорителят НЕ е религиозен символ. Сигурно ще има протести, но за всички ще е ясно, че тези протести ще търсят някаква, най-вероятно политическа, изгода от случая.

Това е личното ми, неангажиращо, мнение!




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. анонимен - mayaveta
25.05.2011 17:15
Мился, че на всички стана ясно, че АТАКА и ДПС са като "вик" и "ехо", като дупе и гащи с други думи едната е създадена кат антипод на другата. Пише го и в weakyleaks, че това е начало в предизборната борба на АТАКА и ДПС. Редица политолози отбелязаха същото нещо- дори и нашия премиер го подчерта! За реформи плачат и двете партии и то такива реформи, които да не оставят нищо от етническото или нацистко след себе си. ДПС са провокатори срещу социалния мир, като леко и неусетно, с методи нямащи нищо общо с демократичните, придърпват чергата към себе си! Естествено за сметка на останалите граждани. Атака пък си правят самореклама с ефтин патриотизъм! Същото това нещо за говорителите и чержетата, можеше да се постигне съвсем елементарно с една обикновенна подписка. Мога да ви уверя, че молещите се в джамията пречат не само на Атака, а и на другите. По един подпис срещу името си всеки, съвестен гражданин на София би дал.
По отношение на йеховистите: Ако продължават да ходят по домовете на хората и да смущават със звънене и искане на внимание( това си е сруг вид просия) мисля, че пак ще ги бият! Те също като ДПС играят на тънката струна на толерантността- което е първото нарушение на демократичните ценности и лична свобода и тогава е естественно да има ответна реакция, защото са нарушени правата на гражданите! И какти се казва в горния постинг:- " Наистина ли хората не могат да разберат, че когато се нарушат правата на един-единствен човек, това неизбежно ще доведе до нарушаване на правата на всички без изключение?" - край на цитата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taiss
Категория: Други
Прочетен: 57319
Постинги: 9
Коментари: 18
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930