Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2014 23:42 - (НЕ)възможния пъзел след (първите) парламентарни избори 2014 г.
Автор: taiss Категория: Политика   
Прочетен: 1821 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Анализирайки изборните резултати стигам до извода, че надали е възможно правителство в рамките на 43-тия български парламент. Нека не се лъжем, здрава широка коалиция с повече от три партии не е възможна в България, тъй като в този случай ще започне едно извиване на ръце и едни сръдни, които ще я унищожат за максимум 5-6 месеца, затова ще се концентрирам върху варианти с до три партии.

 Изключвам коалиции ГЕРБ-БСП или ГЕРБ-ДПС, двата варианта ще са самоубийствени за ГЕРБ, а и ще се скарат много бързо и такива коалиции биха траели не повече от 4-5 месеца.

  Изключвам също варианти ГЕРБ-Реформаторски блок (РБ)-АБВ, както и ГЕРБ-РБ-Атака, тъй като няма да имат 121 гласа, а и са доста различни, че да има здрава коалиция, помним забежките на Атака към БСП и ДПС в предния парламент и някак сега ГЕРБ да ги приеме с отворени обятия не ми се вижда реалистично. Ако приемем, че ГЕРБ може да се съгласи пък на коалиция с АБВ, то напълно отхвърлям вероятността РБ да влезе в такава.

 Малко по възможните варианти:

 ПЪРВИ вариант: най-спекулирания, ГЕРБ-РБ-Патриотичен фронт(ПФ), трудна, почти невъзможна коалиция, да не забравяме, че в РБ са Корман Исмаилов и Осман Октай, които по принцип са абсолютно против коалиции с националистическите партии, дори бих казал, че са по-крайни и от ДПС в това си мнение, така че не вярвам да приемат с охота участието на ПФ (където има две такива), втората неизвестна е дали от РБ ще се съгласят Борисов да бъде кандидат за премиер, с оглед на шизофренните състояния на някои от лидерите в блока и вече започналите опити за изнудване. При евентуална такава коалиция, то тя не би била стабилна.
Издръжливост – не повече от година.

 ВТОРИ вариант: ГЕРБ-РБ-България без цензура (ББЦ), не е сигурно дали ще им стигнат депутатите за 121 гласа, освен това тук много е важно какво ще наредят на Бареков от горе (в пряк и преносен смисъл), до онзи ден плюеше Борисов и ГЕРБ, където завърне, така беше и към РБ, сега започна да омеква, но до кога и до колко? Много опасна коалиция и най-добре изобщо да не се стига до нея.
Издръжливост – евентуално няколко месеца.

 ТРЕТИ вариант: ГЕРБ-РБ, правителство на малцинството, подкрепено без условия и без постове от ДПС: много трудно, чак клони към фантастика, ДПС да даде подкрепа без постове и условия? И да го видя няма да го повярвам, това все пак е партията, която винаги търси изгода от всяка ситуация, доказали са го за 25 години и ще е много трудно да излязат от това си амплоа.
Издръжливост – според настроението на Ахмед Доган.

 ЧЕТВЪРТИ вариант: ГЕРБ-ПФ-ББЦ, една не лесна, на ръба на мнозинството с около 112-120 гласа коалиция. Там биха се разбрали, с оглед доскорошните близки отношения на ББЦ и ВМРО и някогашните между ГЕРБ и ВМРО, но пак остава опасността, какво ще бъде наредено на Бареков, освен това в Европа и САЩ не биха гледали с добро око на подобна коалиция, а колкото и да не искаме да си го признаем отдавна в България следизборните коалиции се одобряват от запад и няколко негативни оценки на западни лидери биха „убили” подобни планове.
Издръжливост – около 9 месеца до година.

Не описвам варианти без участие на ГЕРБ, защото БСП си казаха, че ще бъдат опозиция, а и с тези около 40 депутати нямат никакъв шанс.

 В заключение мога да кажа, че опасността от влизане в спирала избори след избори е все по-реална, а при сформиране на някаква коалиция, то тя ще е нетрайна и след най-много година явно пак ще ходим до урните, въпросът е колко пъти, преди да се установи някакво сравнително стабилно управление?




Гласувай:
2



1. ssvetozar - Основният проблем на България е ГЕРБ
07.10.2014 09:28
Тук съм написал какво мисля :

http://ssvetozar.blog.bg/politika/2014/10/02/problemyt-gerb.1301614
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: taiss
Категория: Други
Прочетен: 57308
Постинги: 9
Коментари: 18
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930