Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2010 23:18 - История с един "Телешки" колбас
Автор: taiss Категория: Други   
Прочетен: 3261 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.11.2010 12:10


През август тази година си закупих "Телешки колбас" на фирма "Мес-ко" - Петрич от квартален магазин в гр. Варна, тъй като избягвах тогава да ям свинско месо си взех "Телешки колбас", когато се прибрах вкъщи се зачетох в състава на колбаса и с изненада прочетох, че в телешкия колбас всъщност има и свинско месо?!?
http://dox.bg/files/dw?a=5bb034baa2
Отворих сайта на фирмата, където видях, че в рецептата за въпросния колбас може да има освен говеждо и свинско, но и пилешко месо (между другото в момента в сайта на фирмата http://mes-ko.com/ изобщо не съществува такъв продукт). Изпратих запитване до фирма "Мес-ко" чрез сайта им относно случая, отговор не получих и след няколко дни реших да изпратя сигнал за проверка до Комисията за защита на потребителите (КЗП) (за пореден път се убеждавам, че КЗП е една от малкото институции в България, която наистина работи), ето и сигнала:
   "Здравейте, тези дни си закупих от един квартален магазин в гр. Варна малотраен колбас на фирмата "Мес-ко" гр. Петрич, тъй като избягвам да ям свинско месо си купувам или пилешко или телешко, затова и си взех "Салам Телешки", така пише на етикета, но какво беше учудването ми, когато се прибрах и погледнах състава на колбаса, там пишеше (както ще видите и от снимката, която ще Ви изпратя като прикачен файл), че в колбаса има "говеждо месо, свинско месо" и т.н. За мен това е заблуждаваща информация, с големи букви пише Телешки, а в състава има и свинско месо. Погледнах и в интернет страницата на съответната фирма (http://mes-ko.com/?p=pr_2_1&s=129&lang=BG) и се оказа, че там дори пише и пилешко месо освен свинското и говеждото. Въпросът ми е, след като в състава на етикета и в сайта си оставят "вратичка" и пишат свинско и пилешко месо, от къде мога да съм сигурен, че ям наистина салам от телешко месо? Писах съобщение и до фирмата от сайта им, но отговор все още не съм получил. След този случай погледнах телешките салами и на други фирми и се оказа, че проблемът със състава е практика на повечето.
   Надявам се, че с правомощията, които имате ще вземете мерки подобни фирми да не ни заблуждават.
   Благодаря Ви предварително!

Тихомир Колев,
гр. Варна,**********"

КЗП препрати сигнала към Държавния ветеринарно санитарен контрол (ДВСК), около месец след това получих и отговор от г-н Чорбаджийски, мениджър във фирма "Мес-ко" (явно след проверката от ДВСК от фирмата са се сетили, че и на тях съм изпратил сигнал) отговорът беше следния:
"Здравейте, г-н Колев,

Пиша Ви във връзка с оплакването от продукт произведен от нашата фирма.

Искам да Ви уверя, че фирма „Мес-ко“ спазва всички изисквания на „наредбата за изискванията за етикетирането и представянето на храните“. В конкретният продукт „Телешки“ в състава му , са посочени суровините и материалите използвани за производството му. В страницата ни в интернет  ние представяне колбас със същото име, но от друга марка, която произвеждаме. В действащото законодателство в Р. България, производството на месни продукти  се извършва в  съответствие с Технологична документация, одобрена от НВМС.

Относно Вашите опасения, че в продукта се съдържа свинско месо приложено Ви изпращам рецептата на колбас „Телешки“, съгласно БДС 127 от 1983 г.

Нашият съвет към Вас е да четете внимателно етикета и състава на продуктите, тъй като вярваме, че ние Българските производители спазваме изискванията на българското законодателство и изписваме коректно съдържанието на продуктите.

С уважение,

Nikolay Chorbadzhiyski

Brand Manager

"Mes-ko" LTD

A: Sofia, 24 Zhitnica str.

P: +359 2 400 5171

M: +359 889 717 241

E: marketing@mes-ko.com

W: www.mes-ko.com"

Тук прикачам наредбата за БДС, която г-н Чорбаджийски ми изпрати - http://dox.bg/files/dw?a=8f68f4ae29

Само два или три дни след този отговор получих и писмо от РВМС - Благоевград:
http://dox.bg/files/dw?a=832d17a0ad

След това пък аз изпратих следния отговор на г-н Чорбаджийски:
"Уважаеми г-н Чорбаджийски,
преди дни получих отговор на подадената от мен жалба в Комисията за защита на потребителите, отговорът беше от РВМС - Благоевград, тъй като жалбата е била предвижена към тяхното внимание. Както ще видите в прикачения файл, който Ви изпращам, в отговора на РВМС изрично пише че "...от приложения етикет е видно, че въпросния колбас не е произведен съгласно БДС 127-83...", а Вие в изпратения до мен e-mail преди няколко дни ми цитирахте именно тази наредба (имаше и прикачен файл с копие на въпросната наредба) и не ми стана ясно, защо ми я цитирате, след като не работите по нея? Аз чета състава на колбаса, ще изпратя снимката на колбаса и на Вас и не съм съгласен, че всичко е в норма ще Ви дам и един аналогичен пример, ако си купите натурален сок, на който с големи букви пише "Натурален сок от ябълка", а в състава (с по-ситни букви) пише, че сокът е съставен от ябълка, портокал и круша, как може в този случай да сте сигурен, че в този сок има само цитираната с големи букви ябълка?
   От писмото изпратено от РВМС е видно също, че въпреки Вашите твърдения, че всичко е наред, все пак има пропуски в етикета, заради което е бил съставен и акт на фирма "Мес-ко" гр. Петрич.
   Лично аз, след този случай не купувам Вашите продукти, тъй като смятам фирмата Ви за не коректна към своите клиенти."


И така към момента приключва епопеята с телешкия колбас, кой крив, кой прав решете Вие...



Тагове:   колбас,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: taiss
Категория: Други
Прочетен: 57332
Постинги: 9
Коментари: 18
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930